کن کاغذی دندانپزشکی چیست؟
بیشتر ما در طول زندگی با درجات مختلفی از پوسیدگی دندان موتجه شدهایم.
پوسیدگیها ابتدا با یکسری علائم از جمله تغییر رنگ مینا شروع شده و سپس به سطح زیرین مینا یعنی عاج دندان نفوذ پیدا میکنند؛ در صورت سهلانگاری و عدم توجه، پوسیدگی پیشرفت کرده و به پالپ دندان یعنی جایی که اعصاب و عروق وجود دارند میرسد.
وقتی پوسیدگی به پالپ برسد؛ با عروق و اعصاب تماس پیدا کرده، میتواند از طریق کانالهای ریشه به گردش خون و بافتهای مجاور رخنه کند و به ترتیب باکتریمی و آبسه ایجاد کند که در این شرایط اهمیت درمان موثر و بهموقع علیالخصوص در افراد دارای بیماریهای سیستمیک چندین برابر میشود.
برای درمان این قبیل پوسیدگیها ۲ راه وجود دارد:
۱) کشیدن دندان (که با پیشرفت علم دندانپزشکی به جز در موارد خاص توصیه نمیشود.)
۲) درمان اندودانتیکس (روش توصیه شده)
امروزه برای درمان عفونت پالپ و کانال ریشه از مجموعه روشهایی به نام اندودانتیکس استفاده میشود که عبارت است از:
تخلیه پالپ عفونی و مسدود کردن کانالهای ریشه به منظور جلوگیری از عود و انتشار مجدد پوسیدگی؛ و به طور کلی شامل مراحل زیر میباشد
تخلیه بافت عفونی از دندان و سپس پاکسازی حفره ایجاد شده از هرگونه عفونت و آلودگی
خشک کردن فضای ایجاد شده در پالپ و کانال ریشه به وسیله کن کاغذی (این مرحله بسیار مهم است زیرا اگر حتی مقدار کمی هم از مواد یا عصب درون کانال ریشه باقی مانده باشد؛ درمان ریشه ناقص بوده و بعدها موجب تحلیل بیشتر دندان و بافتهای پریودنتال میشود.
قرار دادن گوتاپرکا در محور کانال ریشه جهت حفظ شکل و استحکام دندان پس از تخلیه پالپ
وارد کردن سیلر به کانال ریشه جهت در بر گرفتن گوتاپرکا، محکم چسبیدن به دیوار اطراف پالپ و پرکردن منافذ باقیمانده
در این مقاله به بررسی کن کاغذی و کاربردهای آن در دندانپزشکی بهویژه در اندودانتیکس میپردازیم:
کاربرد کن کاغذی دندانپزشکی چیست؟
کن کاغذی مخروطی با عرض و تقارب متفاوت از جنس کاغذ بوده و در درمان ریشه برای خشک کردن و جذب مواد مایع موجود در کانال ریشه استفاده میگردد. برای بررسی کن کاغذی دندانپزشکی تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
کن کاغذی دیادنت مانند گوتا پرکاهاش به صورت دستی رل و بوسیله لیزر مدرج میشود. همچنین طولهای ۱۶، ۱۸، ۱۹، ۲۰، ۲۲، ۲۴ میلیمتر روی آن مشخص است.
ویژگی کنهای کاغذی
انعطاف پذیری برای کاربرد راحت
شکل یکنواخت همراه کارایی عالی
تنوع در انواع و اندازهها با دقت بالا
راهنماهای رنگی جهت شناسایی راحت اندازهها
سفت و سخت بودن به اندازه برای وارد شدن در کانال ریشه
کاملا بهداشتی و استریل میباشند
طریقه استفاده از کن کاغذی
در زمانهایی که دندان نیاز به عصب کشی داشته باشد، متخصص در ابتدا عفونتهای دندان را با فرزی مناسب بر داشته و بعد از رسیدن به ریشه، نوبت به برداشت پالپ دندان است. و این جریان از طریق فایل دستی و یا روتاری با توجه به نظر دندانپزشک صورت میگیرد.
برای ادامه این روند نیاز است که محل کاملا خشک گردد و این کار توسط کن کاغذی دندانپزشکی انجام میشود.
نکات مهم در خرید این محصول
کن کاغذی دندانپزشکی مرغوب باید خاصیت جذب آب، خون و برخی مایعات را داشته و علاوه بر اینها باید به اندازهای محکم باشد که در هنگام استفاده، الیاف آن از بین نرود و در ریشه نیز رسوب نکند.
کن کاغذی، شکل مخروطی و اندازه یکنواختی داشته و باید به صورت صاف و بدون خمیدگی باشد.
انواع کن کاغذی
کنهای کاغذی با درصدهای مختلفی از جذب آب عرضه میشوند که استفاده از کن کاغذی با هر درصد خاص به نظر دندانپزشک و شرایط بیمار بستگی دارد.
به طور کلی کنهای کاغذی با درصد پایینتر، خشککنندگی کمتر و انعطاف پذیری بیشتری داشته و برای دندانهای خلفی که دارای ریشهها و کانالهای کج و منعطف هستند استفاده میشوند؛
درمقابل کنهای کاغذی با درصد بالاتر، خشککنندگی بیشتری داشته ولی انعطاف پذیری کمتری دارند؛ از این رو برای دندانهای قدامی به کار میروند.
همچنین کنهای کاغذی در سایزهای مختلف ۱۵/ ۲۰/ ۲۵/ ۳۰/ ۳۵/ ۴۰/ ۴۵/ ۵۰/ ۵۵/ ۶۰/ ۶۵/ ۷۰/ ۷۵ و ۸۰ و همچنین در سایزهای آسورت ۱۵_۴۰ و ۴۵_۸۰ عرضه میشوند.
با توجه به مطالبی که ذکر شده از جمله ویژگیهای یک کن کاغذی مناسب میتوان به موارد زیراشاره نمود:
باید خاصیت جذب زیاد آب، خون و برخی مایعات دیگر مانند سروز را داشته باشد.
کن کاغذی باید علاوه بر اینکه ظرفیت بالای برای جذب رطوبت و اشباع شدن دارد به اندازهای محکم و مقاوم باشد که در هنگام استفاده الیاف آن از بین نرفته و در ریشه رسوب نکند.
باید صاف و بدون خمیدگی بوده و دارای طول، شکل مخروطی و اندازه یکنواخت باشد.
طبق استانداردهای ISO، کن کاغذی باید از یکپارچگی کافی در سطح خود برخوردار باشد.
در پایان این مقاله به بررسی انواع برندهای مختلف تولید کننده کنهای کاغذی میپردازیم:
کن کاغذی متابایومد(Meta Biomed)
کن کاغذی متابایومدساخت کشور کره جنوبی بوده ودر سه نوع ۲ درصد ۴ درصد و ۶ درصد برای سایزهای 15 (سفید)،20 (زرد)، 25 (قرمز) 30 (آبی)، 35(سبز)، 40 (سیاه)، 45 (سفید)، 50 (زرد)، 55 (قرمز)، 60 (آبی)، 70 (سبز)، 80 (سیاه) و همچنین سایز های آسورت 15-40، 45-80 در بستهبندی 200 عددی و برای سایزهایF1، F2 و F3 در بستههای 60 عددی عرضه میگردد.
کن کاغذی گاپادنت(GAPADENT)
کن کاغذی گاپادنت ساخت کشور چین بوده و از ویژگیهای برجسته آن میتوان به دقت بالا در شکل و سایز بندی، راهنماهای رنگی برای شناسایی آسان اندازهها و همچنین بسته بندی مناسب و بدون ریزش اشاره کرد.
کن کاغذی چیست؟
کن کاغذی(paper point)، که یکی از تجهیزات دندانپزشکی محسوب می شود، مخروطی با عرض و تقارب متنوع از جنس کاغذ است و در درمان ریشه پس از شستوشوی کانال پالپی جهت خشک کردن کانال و جذب مواد مایع موجود در کانال ریشه استفاده میگردد.
کن کاغذی از سلولز گیاهی، یک پلیمر بدون شاخه از گلوکز، تشکیل شده است.
گروههای هیدروکسیل در سلولز، پیوندهای فراوان هیدروژنی بین زنجیرههای پلیمری تشکیل داده، خاصیت هیدروفیلیک (آبدوست) بهوجود آورده و باعث میشوند آب زیادی در ساختار آنها جذب شود؛ این محصول همانند گوتاپرکا در سایزهای مختلف موجود بوده و به صورت دستی رل و توسط لیزر مدرج شده و طولهای ۱۶ / ۱۸ / ۱۹ / ۲۰ /۲۲ و ۲۴ میلیمتر بر روی آن مشخص شده است.
لازم به ذکر است که کنهای کاغذی علاوه بر کابرد اصلیشان که همان خشک کردن کانال پالپی است در موارد دیگری از جمله قراردادن سیلر، تایید سوراخ شدگی ریشه، شناسایی طول مناسب گوتا پرکا درمواقعی که سوراخ ریشه بالاتر از راس ریشه قرار دارد نیز استفاده میشوند.
بررسی فنی کن کاغذی
از کن کاغذی برای خشک کردن انتهای کانال دندان استفاده مینمایند. وقتی که یک دندان به عصب کشی نیاز داشته باشد، دندانپزشک برای برداشتن پوسیدگی از فرز مناسب برای تراش دندان استفاده میکند تا بدین ترتیب بتواند به عصب یا ریشه دندان دسترسی پبدا نماید.
همانطور که گفته شد بنا بر نظر پزشک، برداشت عصب یا پالپ از کانال توسط فایل دستی یا روتاری انجام میشود. کن کاغذی در این مرحله کانال ریشه را خشک و تمیز نموده و چنانچه مقدار کمی از عصب یا مواد درون کانال باقی بماند، منجر به تحلیل رفتن دندان در طول زمان خواهد شد. بنابراین این مرحله بسیار مهم است.
دندانپزشک بر اساس نظر خود کن کاغذی را انتخاب مینماید، زیرا کن کاغذی دارای درصدهای مختلف میباشد. این درصدها مقدار خشک کنندگی بیشتر و یا کمتر را نشان میدهد. برای دندانهای عقبی یا خلفی که دارای ریشه کج و منعطف میباشند، کن کاغذی با درصد پایین که انعطاف بیشتری هم دارد، مناسب است.
برای دندانهای جلویی از کنهای کاغذی با درصد بالا استفاده میکنند. زیرا توانایی جذب رطوبت بیشتری دارند. بدین ترتیب نتیجه میگیریم که کنهای کاغذی با درصد بالا دارای خشک کنندگی بیشتری نسبت به کنهای کاغذی درصد پایین میباشند.