وبلاگ

air-pollution-1

5 تاثیر استرس بر سلامت دهان و دهان که نمی دانستید!

آنچه در این مقاله می خوانید

استرس می تواند بسیاری از قسمت های زندگی ما را تحت تأثیر قرار دهد ، از سلامتی ذهنی گرفته تا سلامت جسمی و این شامل مراقبت های بهداشت دهان و دندان ما نیز می شود. اضطراب و استرس می تواند تأثیرات نامطلوبی بر زندگی ما بگذارد به طوری که بسیاری از افراد حتی از علت آن آگاهی ندارند.

اضطراب و استرس می تواند منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن  و جویدن ناخن ها و دندان های ما شود ، که این امر به طور حتم بر سلامت دهان و دندان ما تأثیر می گذارد. درک علائم و تاثیری که استرس می تواند بر بدن ما بگذارد اولین قدم برای مقابله با آن است ، همچنین یادگیری برخی از حقایق مربوط به بهداشت دهان و دندان و روشهایی که می توانیم برای جلوگیری از برخی شرایط و حفظ لبخند سالم استفاده کنیم. پس بیایید این مطلب را با هم بخوانیم.

اضطراب و استرس می تواند منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن  و جویدن ناخن ها و دندان های ما شود

اضطراب و استرس می تواند منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن  و جویدن ناخن ها و دندان های ما شود

جویدن ناخن ها

این یکی از نشانه های کلاسیک اضطراب و استرس است که نشان می دهد شما در زندگی خود یک دوره استرس زا را پشت سر می گذارید و در نتیجه بسیاری از  ناخن های خود را می جویید.در نگاه اول به غیر از داشتن ناخن های کوتاه و از بیخ جویده شده ، این موضوع ممکن است خیلی بد به نظر نرسد ، اما در مدت زمان طولانی ، این می تواند اثرات سوئی بر سلامت دهان و دندان شما داشته باشد.

باکتری های زیادی در اطراف ناخن ها و دست های ما پیدا می شود و وقتی شما ناخن هایتان را می‌جویید به این معنی است که این باکتری‌ها به دهان و لثه راه پیدا می کنند. این موضوع می تواند احتمال ابتلا به عفونت دهان یا لثه را افزایش دهد و در ادامه دچار یک روند دردناک برای مقابله با آن شوید. اگر درمان را شروع نکنید این روند می تواند به مرور دندان های شما را فرسوده کند.

دندان قروچه (ساییدن دندان‌ها روی هم)

این یکی دیگر از علائم کلاسیک استرس و اضطراب است که در افراد در هر سنی دیده می شود. این معمولاً شامل ساییدن دندان های بالا و پایین با هم ، جویدن در سقف دهان یا داخل گونه ها است.

این اتفاق معمولاً در شب رخ می دهد و نه تنها می تواند دندانهای شما را سایش دهد بلکه باعث سردرد و درد در فک یا عضلات اطراف فک شما می شود. در موارد شدید ، ممکن است منجر به از دست دادن دندان شود ، بنابراین اگر دندان قروچه دارید باید حتما مساله را جدی بگیرید.

پایین آمدن سیستم ایمنی

وقتی احساس اضطراب یا استرس می کنیم ، بدن ما در برابر عفونت آسیب پذیر می شود. این به این دلیل است که استرس مداوم می تواند ایمنی بدن شما را در برابر میکروب ها کاهش دهد ، و باعث می شود سیستم ایمنی بدن کمتر موثر باشد. پس در ادامه این روند می تواند منجر به  عفونت های لثه و پوسیدگی‌های دندان شود.

اگرچه این دلیل مستقیمی در یک سبک زندگی پر استرس نیست ، اما با داشتن سیستم ایمنی کمتر فعال ، می توانید در برابر شرایط حساس قرار بگیرید و به طور مثال درمقابل عفونت های دهان آسیب پذیر شوید و احتمال بروز دردسر در مراقبت های بهداشت دهان و دندان را افزایش دهید.

درد و تیرکشیدن فک

بسیاری از ما درد فک خود را با سلامت دندان مرتبط نمی دانیم ، اما تیرکشیدن و درد در این قسمت از بدن می تواند نشان دهد که ممکن است در رابطه با دندان های ما مشکلاتی بوجود آمده باشد. این درد ها می توانند نتیجه TMD باشند که نوعی اختلال فک است.

این اختلال باعث درد در مفصل فک شما می شود و می تواند به عضلات مورد استفاده برای باز کردن دهان و اطراف آن نیز گسترش یابد. نشانه دیگر این امر می تواند یک شنیدن صدای کلیک در هنگام خمیازه کشیدن و باز کردن دهان شما باشد. اگرچه TMD معمولاً به خودی خود بهتر می شود ، اما جویدن ناخن و دندان قروچه اغلب با این امر همراه است.

زخم‌های کوچک دهان

اینها زخم های کوچکی هستند که می توانید در دهان خود پیدا کنید و تحریک پذیر و کمی ناراحت کننده هستند. این زخم ها می توانند نتیجه استرس و نوع رفتارهای ناشی از آن باشند. به عنوان مثال ، گاز گرفتن و جویدن کنار دهان می تواند باعث بروز این موارد شود و همچنین این زخم‌ها می توانند نشانه کمبود ویتامین B باشند.

بهبودی این مدل زخم‌های دهان ممکن است حدود 14 روز طول بکشد ، در این زمان بهتر است هوشیارانه مراقب  بدتر نشدن آنها باشید. همچنین کرم هایی در داروخانه ها موجود است که می توانند به درد جزئی همراه با زخم های شانکر کمک کنند.

مقابله با استرس و بهبود مراقبت های بهداشت دهان و دندان

استرس می تواند تأثیرات منفی بر بسیاری از جنبه های سلامتی ما بگذارد ، خواه مستقیم یا غیرمستقیم باشد. آگاهی از تأثیر استرس بر سلامت دهان و دندان شما اولین قدم و همچنین شناسایی مشکلاتی است که با دندان خود تجربه می کنید.

وقتی متوجه شدید که مثلاً دندان قروچه دارید و می‌دانید این بر سلامتی شما تأثیر می گذارد ، می توانید با دندانپزشک خود مشورت کنید.

دندانپزشک شما چگونه می تواند کمک کند؟

دندانپزشکان ما تجربه زیادی در کمک به بیماران ما برای مقابله با اثرات استرس و اضطراب دارند. از آنجا که بسیاری از استرس ها و مسئولیت های مختلف در زندگی ما وجود دارد ، دندانپزشکان به خوبی می دانند چه تاثیری بر بهداشت دهان و دندان و بهداشت ما دارند. با داشتن یک مشاوره ساده و ارایه سایر راه‌های درمانی بسته به نوع و شدت استرس و اضطراب شما، می توانید  به سمت بهداشت بهتر دهان و دندان و یادگیری نحوه داشتن دندان های سالم حرکت کنید

اصلی ترین مشکلات دهانی که به دلیل استرس ایجاد میشوند

بعضی از مشکلات دهان و دندانی وجود دارند که با استرس تشدید پیدا می کنند. بعضی از آن ها روی لبخند اثرگذار نیست اما بعضی هایشان تاثیر منفی روی ظاهر عملکرد لبخندتان دارد که می خواهیم این موارد را در این بخش از کارینودنت به شما معرفی کنیم.

قفل شدن مفصل فک در اثر استرس شدید

بدن ما دارای سیستم های دفاعی است که معمولاً متوجه آن نمی شویم. تنش عضلانی یک واکنش بازتابی بدن در برابر استرس است تا از آسیب و درد محافظت کند. اگر استرس مزمن را تجربه می کنید، کشش مداوم ماهیچه ها در فک شما می تواند منجر به فک های دردناک یا TMJD شود. TMJD یا اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی شرایطی است که شامل درد یا مشکل در حرکت فک شما می شود. علائم این بیماری دندانی عبارتند از:

  • درد فک
  • فک های قفل شده
  • مشکل در باز کردن دهان
  • صداهایی از مفصل گیجگاهی فکی
  • مشکل در جویدن
  • درد در اطراف گوش

استرس باعث دندان قروچه می شود.

دندان قروچه که به آن برویکسیسم هم گفته می شود. وضعیتی است که شخص در حالت ناخودآگاه دندان هایش را روی یکدیگر فشار می دهد و یکی از رایج ترین واکنش ها نسبت به ترس، اضطراب و استرس است. استرس می تواند عاملی برای دندان قروچه مداوم باشد و در نتیجه علائمی مثل کج شدن فک، شکستگی دندان، درد در صورت، سردرد مداوم، سفت شدن ماهیچه فک و ورم فک در قسمت پایین را به وجود می آورد. همه این علائم تاثیر منفی روی لبخندتان دارند.

استرس و التهاب لثه

تحقیقات نشان می دهد افرادی که تحت تاثیر شرایط استرس زا هستند. معمولاً بیشتر در معرض خطر بیماری پریودنتال یا دندانی و لثه ای قرار می گیرند. هنگامی که بدن استرس داشته باشد، هورمون کورتیزول بیشتر ترشح می شود زیرا می خواهد خاصیت ضد التهابی خود را به جا بگذارد. هنگامی که این هورمون بیشتر در لثه ها تولید شود، سلول های بیشتری برای تولید پروتئین فعال می شوند. التهاب لثه و بیماری لثه افزایش پیدا می کند. این بیماری ممکن است روی استخوان اطراف دندان هم اثرگذار باشد و نه تنها زیبایی لبخند فرد را کاهش می دهد بلکه باعث درد در این ناحیه خواهد شد.

هنگام استرس دچار خشکی دهان می شوید.

هنگامی که استرس شدید باشد، بدن علائم رفلاکس اسید معده را بیشتر نشان می دهد. این اسید روی غده های بزاق اثر گذار است و باعث می شود که تولید بزاق کاهش پیدا کند و دهان خشک شود. خشکی بیش از حد دهان عاملی برای ایجاد احساس چسبندگی، بد شدن طعم دهان، بدبویی و افزایش خطر ابتلا به پوسیدگی دندان است. همه این موارد تاثیر منفی روی لبخند افراد دارد.

مراقبت نکردن از دندان‌ها به دلیل افسردگی

علت دیگری که استرس می‌تواند منجر به بروز مشکلات دندانی شود. تاثیر استرس بر سلامت دهان و دندان، این است که به دلیل غم و اندوه، استرس یا افسردگی موجب شود تا از دندان‌هایتان مراقبت نکنید. هنگامی که دچار استرس هستید سخت است که در مورد کارهای روزمره دقت و حوصله لازم را داشته باشید و ممکن است بهداشت دهان و دندانتان را رعایت نکنید. همچنین ممکن است در اثر افسردگی ناشی ازاسترس مراجعه به دندانپزشک خود برای بررسی‌های منظم را متوقف کنید.

آفت دهان

اثراسترس بر سلامت دهان و دندان و مشخص‌ترین مشکلات دهان که می‌توانند توسط استرس ایجاد شوند. عبارتند از آفت دهان و تاول‌های تب. آفت دهان زخم‌های خاکستری یا سفید کوچک است که در داخل دهان ظاهر می‌شود. آفت‌های دهان واگیردار نیستند، اما می‌توانند دردناک و ناراحت کننده باشند. ماهیت آفت دهان کاملاً مشخص نیست، اما دندانپزشکان و پزشکان می‌دانند که این زخم‌ها می‌توانند از طریق استرس ایجاد شوند. زخم‌های سرد، که به نام تاول‌های تب نیز شناخته می‌شوند توسط یک ویروس که در داخل بدن زندگی می‌کند، ایجاد می‌شوند. این ویروس به نام تبخال شناخته می‌شود و شیوع آن مسری است.

تاول‌های تب خوشه‌های کوچکی از تاول‌های پر از آب هستند که می‌توانند در اطراف یا در داخل دهان ظاهر شوند. بیماری هرپس سیمپلکس معمولاً ناشی از استرس و عدم خواب کافی است. برای درمان آفت دهان و تاول‌های تب برخی از روش‌های درمانی وجود دارند و شما باید بلافاصله پس از مشاهده هر یک از این موارد به دندانپزشک مراجعه کنید

مضرات اضطراب برای سلامت دهان و دندان

استرس و اضطراب به روش های مختلفی بر سلامت دهان و دندان ما تأثیر منفی می گذارد:

  1. زخم های دهان
  2. آفت
  3. دندان قروچه و فشردن دندان ها
  4. مشکلات دهان و دندان و عادات غذایی نامنظم
  5. بیماری لثه یا بدتر شدن بیماری های موجود
  6. استرس مزمن زمینه را برای بیماری های لثه و حتی سرطان دهان آماده می کند.

اولین عضوی که استرس در بدن تأثیر می گذارد دندان ها و لثه ها هستند و پیش زمینه بیماری های دهان و دندان مانند پوسیدگی و از دست دادن دندان که در میانسالی بسیار رایج است، دلایل روانی را باید بررسی کرد.

متخصصان با اشاره به اینکه خشکی شدید دهان در افراد مبتلا به اضطراب مزمن یکی از اولین علائم مشکلات دهان و دندان است، خشکی دهان باعث می شود که لایه محافظی که از ایجاد پوسیدگی در سطوح دندانی جلوگیری می کند، تشکیل نمی شود. نتیجه عدم تشکیل این لایه محافظ باعث پوسیدگی شدید دندانی می شود.

استرس به ویژه در جوانان و کودکان زیر 18 تا 20 سال دیده می شود. والدین به دلیل بی توجهی به این استرس، اقدامات احتیاطی را به موقع انجام نمی دهند. این عدم رسیدگی باعث ایجاد مشکلات بزرگ در سلامت دهان و دندان کودکان می شود. کودکان و نوجوانانی که تحت تاثیر استرس قرار می گیرند، گوشه گیر می شوند و مراقبت های دهان و دندان خود را نادیده می گیرند.

بررسی عامل اضطراب در کودکان و جوانان این سنین که با شکایت دهان و دندان و نواحی مفصلی فک مراجعه می کنند، برای درمان دائمی حائز اهمیت ویژه ای است. علاوه بر این، عامل استرس باعث ایجاد صدا در نواحی مفصلی در حین جویدن، فشردن بیش از حد دندان و در نتیجه ساییدگی سطوح دندان و شکستگی دندان به همراه سردرد و گوش درد می شود.

تاثیر استرس بر زخم زبان و دهان

نتیجه استرس و نوع رفتارهای ناشی از آن باشند زخم های زبان و دهان می تواند باشد که این زخم ها کوچک و تحریک پذیر و کمی ناراحت کننده هستند. گاز گرفتن و جویدن کنار دهان و زبان که ناشی از استرس است می تواند باعث بروز این موارد شود و همچنین این زخم‌ها می توانند نشانه کمبود ویتامین B باشند. بهبودی زخم‌های زبان و دهان ممکن است حدود 14 روز طول بکشد ، در این زمان بهتر است هوشیارانه مراقب  بدتر نشدن آنها باشید.

تاثیر استرس بر زخم زبان و دهان تاثیرات منفی بر بسیاری از جنبه های سلامتی ما بگذارد ، خواه مستقیم یا غیرمستقیم باشد. آگاهی از تأثیر استرس بر سلامت دهان،دندان و زبان شما اولین قدم  است و همچنین شناسایی مشکلاتی است که با دندان خود تجربه می کنید.کرم هایی در داروخانه ها موجود است که می توانند به درد جزئی همراه با زخم های شانکر کمک کنند.

پیشنهاد خرید

کامپوزیت گرادیا Composite Gradia GC

تومان1,950,000 تومانخرید کنید

زخم دهان و استرس

زخم دهان و سایر تحریکات دهان معمولاً یک روز بعد ظاهر می شوند و بسیار آزاردهنده هستند. زخم دهان باعث می شود تا فرآیندهای ساده مانند غذا خوردن و جویدن بسیار دردناک باشد. اگرچه بیماری های لثه در بسیاری از موارد به دلیل رعایت نکردن بهداشت بروز می کند، استرس نیز می تواند باعث ایجاد زخم و بثورات در دهان و لثه شود.  زخم های شانکر، تبخال و عفونت های قارچی نیز ممکن است به دلیل استرس ایجاد شود.

لثه و پریودنتیت

بیماری های پریودنتال استرسی می تواند بر بافت های پریودنتال دهان تأثیر منفی بگذارد. مطالعات مختلف نشان داده است که استرس و اضطراب بر سلامت لثه ها تأثیر منفی می گذارد و منجر به بیماری های پریودنتال می شود.

این عوارض باعث بروز علائمی مانند التهاب و قرمزی لثه می شود که به راحتی خونریزی می کند. تکنیک های مختلفی برای کاهش استرس وجود دارد: مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی، تمرینات یوگا و …

دانستن این نکته که چگونه از روال عادی جدا شوید و کارها را با آرامش بیشتری انجام دهید،  کلید کاهش استرس خواهد بود. همچنین اهمیت مراجعه به دندانپزشک مورد اعتماد خود را حداقل هر شش ماه یکبار فراموش نکنید.

بهداشت ضعیف دهان و دندان بر سلامتی بدن شما نیز تأثیر می گذارد.

وقتی استرس شدیدی دارید، وضعیت روانی شما می تواند بر سلامت دهان و دندان شما تأثیر منفی بگذارد. اگر به سلامت دهان و دندان خود توجه نکنید، تمام بدن شما تحت تاثیر این حالت روانی قرار می گیرد و مشکلات دیگری به وجود خواهد آمد.

شما فقط با تغذیه سالم و مراقبت از سلامت دهان و دندان خود می توانید از شر این وضعیت خلاص شوید. شما می توانید با حفظ سلامت روان خود و ایجاد انگیزه در خود، نتایج منفی را به مثبت تبدیل کنید. با انجام ورزش هم سیستم ایمنی خود را تقویت می کنید و هم زندگی سالمی خواهید داشت. پس از درمان استرس از شر مشکلات جزئی بدن خلاص خواهید شد.

روش های محافظت از سلامت دهان و دندان در برابر استرس چیست؟

عملکرد مناسب اندام های بدن شما به لطف سلامت دهان و دندان شماست. باکتری ها و عفونت های انباشته شده در دهان سیستم های دفاعی بدن را تحت تاثیر قرار می دهند.

مهمترین نکته این است که منبع استرس را شناسایی و از بین ببرید. در صورت نیاز می توانید از کمک یک روانپزشک استفاده کنید.

اگر امکان دریافت کمک حرفه ای وجود ندارد، ورزش یا ماساژ نیز به آرامش شما کمک بسیار زیادی می کند.

هنگامی که متوجه بدتر شدن سلامت دهان و دندان خود می شوید، به دنبال گزینه های درمانی در کلینیک دندانپزشکی باشید.

رعایت بهداشت دهان و دندان یک فعالیت روزانه است. اگر از اضطراب یا استرس رنج می برید و به خوبی از دندان های خود مراقبت نمی کنید، این نشانه آن است که باید از یک متخصص کمک بگیرید.

اگر فکر می کنید دندان قروچه دارید، دندانپزشک شما ممکن است یک محافظ دهان شب یا روش درمانی مشابهی را توصیه کند.

تشخیص به موقع بیماری از نظر بیماری های دندان و دندان بسیار مهم است. به همین دلیل توصیه می کنیم حداقل دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنید.

برای اقلام دندان پزشکی  از سایت کارینودنت دیدن کنید

 برای اقلام دندان پزشکی  از سایت کارینودنت دیدن کنید 

 برای اقلام دندان پزشکی  از سایت کارینودنت دیدن کنید 

جدید ترین مطالب
سبد خرید
برای دیدن محصولاتی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
فروشگاه
حساب من
لیست علاقه مندی ها
0 مورد سبد خرید