شفاف و شیشه ای بودن دندان و نحوه درمان
دندان های شفاف یا به اصطلاح شیشه ای می تواند نشانه مهمی از تخریب یا آسیب مینای دندان باشد. تحلیل رفتن مینای دندان دلایل مختلفی دارد .اگر دندان های شما بیش از حد شیشه ای به نظر می رسد و آسیب جدی دیده است ، راه حل های زیادی برای درمان وجود دارد. در ادامه برخی از شایع ترین دلایل شفافیت دندان ها برای شما شرح می دهیم.
دلیل زرد شدن دندان چیست؟
دلایل بسیاری برای زرد شدن دندانها وجود دارد. دو عامل مهم زرد شدن دندانها عبارتاند از:
- لکههای حاصل از غذا
- افزایش سن و کاهش ضخامت مینای دندان
لکههای حاصل از غذا
میلکردن برخی غذاها بهشدت باعث زرد شدن دندانها میشود. این غذاها و نوشیدنیها عبارتاند از: مانند قهوه، چای، الکل، نوشیدنیهای رنگی و … . همچنین استعمال دخانیات مانند سیگار، قلیان یا پیپ یا هر ماده دارای تنباکو، عامل مهم دیگری در زردی دندانها است. به همین دلیل پس از سفید کردن دندان ها باید حواستان به مواد غذایی مورد استفاده خود باشد. همچنین اگر میخواهید دندانهایتان سفید بماند، باید استعمال دخانیات را هم کنار بگذارید.
افزایش سن و کاهش ضخامت مینای دندانها
چند لایه متفاوت در تشکیل دندان نقش داشتهاند که یکی از آنها تاج دندان است. روی تاج دندان، مینای دندان قرار گرفته است. در حال معمول مینای دندان به رنگ سفید است. برخی عوامل مانند رژیم غذایی، مواد مصرفی و افزایش سن بر روی ضخامت مینای دندان تأثیر میگذارند. به عنوان مثال، به برخی افراد در سنین کودکی، قطره آهن به درستی داده نشده و همین موضوع منجر به تغییر رنگ مینای دندان در این افراد شده است.
علت زرد شدن دندان پس از ارتودنسی
ارتودنسی برای برخی افراد ضروری است و نمیتوان آن را پشت گوش انداخت؛ اما ممکن است مشکلاتی را هم با خود به همراه داشته باشد. یکی از این مشکلات، زرد شدن دندانها است. برخی افراد به قدری از زرد شدن دندانهایشان پس از اتمام دوره ارتودنسی ناراحت میشوند که بلافاصله روشهای سفید کردن دندان را شروع میکنند. باید بگوییم که اگر روشهای درست و اصولی را برای این کار انتخاب نکنید، ممکن است به دندانهایتان آسیب برسانید. پس دست نگهدارید و ابتدا اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید.
دلیل تغییر رنگ یا زرد شدن دندان پس از ارتودنسی عبارت است از:
- درست تمیز نشدن دندان بهدلیل وجود براکت
- رنگ رزین یا همان چسب نگهدارنده براکت روی دندان
- استعمال سیگار و ماندگاری نیکوتین سیگار روی براکتها
- مصرف بسیار زیاد غذا و نوشیدنی رنگی مثل چای و نوشابه
- استفاده از دهانشویههای حاوی ترکیبات کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید
همانطور که میبینید، به جز یکی از موارد نام بردهشده که به مواد بهکار رفته در درمان ارتودنسی توسط دکتر مواد دندانی مربوط میشود، بقیه عوامل به خود شخص بستگی دارند. با وجود براکتها در دهان، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان دشوار میشود؛ اما اگر میخواهید دندانهایی سالم و سفید رنگ داشته باشید، باید این کار را انجام دهید و مراقب دندانهایتان باشید.
عوامل شفاف شدن دندان
دلیل اصلی شفاف شدن دندان ها آسیب یا نازک شدن مینای دندان می باشد. مینای دندان بیرونی ترین لایه هر دندان است که از دندان ها در برابر آسیب محافظت می کند. تحلیل مینای دندان روی ظاهر شخص تاثیر گذار است و لبخند شخص را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر شما با این مشکل مواجه هستید، با همراه باشید تا علل اصلی به وجود آمدن دندان های شفاف را برای شما توضیح دهیم.
- رفلاکس دائم اسید معدهGERD ( بیماری رفلاکس معده ) یک بیماری گوارشی مزمن است. در این بیماری اسید معده به مری باز می گردد. رفلاکس مزمن اسید معده می تواند مشکلات زیادی را برای سلامت دهان و دندان ایجاد کند. گاهی اوقات اسید معده می تواند وارد دهان شود. اگر رفلاکس مداوم باشد، می تواند باعث آسیب مینای دندان ها شود. همانطور که گفته شد نازک شدن مینای دندان باعث شفاف شدن دندان ها می شود و در افراد مبتلا به GERD فرسایش مینای دندان بیشتر دیده می شود.
- مسواک زدن شدیدیکی دیگر از دلایل فرسایش مینای دندان می تواند مسواک زدن شدید با برس های سخت باشد. زمانی که مینای دندان با مسواک های سخت از بین می رود رنگ دندان ها زرد به نظر می رسند و درخشندگی دندان ها از بین می رود. برای جلوگیری از تحلیل دندان ها مسواک های نرم را انتخاب کنید و دندان هایتان را با ملایمت مسواک بزنید.
- بیماری سلیاکسلیاک یک بیماری خود ایمنی می باشد که روده فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. فردی که این بیماری را دارد ناتوان در هضم گلوتن است. زمانی که شخص گلوتن مصرف می کند سیستم ایمنی به بافت های سلولی خود حمله می کند. در بیماری سلیاک از آنجایی که فرد گلوتن مصرف نمی کند مینای دندان ها از نظر ظاهری شفاف به نظر می رسند.
- استفراغ مزمناستفراغ با توجه به اینکه محتویات معده وارد حلق و دهان می شوند اسید معده می تواند تاثیر زیادی روی مینای دندان داشته باشد و آن را تخریب کند. در صورتی که استفراغ مداوم باشد مینای دندان می تواند خیلی ضعیف شود. در بارداری و شرایط پزشکی مثل پرخوری عصبی یا بی اشتهایی، استفراغ غیر قابل اجتناب است و نمی توان کار زیادی برای جلوگیری از تخریب مینای دندان انجام داد.
- دارو های قویگاهی اوقات تحلیل مینای دندان به دلیل مصرف دارو های قوی است. برخی از این دارو ها عبارتند از تتراسایکلین، آنتی اسید ها، دارو های ضد افسردگی و دارو های فشار خون. تحلیل مینای دندان در بین افرادی که بیش از 6 ماه از این دارو ها استفاده می کنند، شایع است.
- هیپوپلازی یا نقص مینای دندانهیپوپلازی مینای دندان زمانی رخ می دهد که بدن قادر به ساخت مقدار کافی مینای دندان نیست. این مشکل در بین کودکان شایع تر از بزرگسالان است. فقدان مینای دندان منجر به مشکلات دهان و دندان از جمله حساسیت و دندان های شیشه ای می شود. متخصصان، درمان های همراه با فلوراید را برای بهبود مینای دندان توصیه می کنند.
- استفاده بیش از حد پراکسیدگاهی اوقات مواد خاصی باعث آسیب دیدگی مینای دندان ها می شوند. یکی از این مواد هیدروژن پراکسید است که می تواند مینای دندان را در اثر استفاده مکرر از بین ببرد. بنابراین بهتر است قبل از استفاده از محصولات پراکسید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
دلایل ایجاد لکه سفید روی دندان
علل ایجاد این مشکل میتواند متنوع باشد و اغلب به موارد زیر برمیگردند:
- استفاده از آب شرب فلوریده: در برخی مناطق، آب شرب ممکن است حاوی مقادیر زیادی فلورید باشد. مصرف مداوم آب شرب فلوریده میتواند به طور مستقیم بر روی دندانها اثر بگذارد و فلوروزیس را ایجاد کند.
- مصرف مکملهای فلورید: برخی از مکملهای دارویی حاوی فلورید برای پیشگیری از بیماریهای دندانی معرفی شدهاند. مصرف بیش از حد این مکملها میتواند لکههای سفید روی دندان ایجاد کند.
- مصرف مواد غذایی حاوی فلورید: برخی از مواد غذایی و نوشیدنیها ممکن است حاوی مقادیر قابل توجهی فلوراید باشند. مصرف بیش از حد این مواد میتواند عوارضی مانند fluorosis را به همراه داشته باشد.
علائم و نشانههای fluorosis
بیماران مبتلا به این مشکلی دندانی ممکن است با علائم و نشانههای زیر مواجه شوند:
- لکههای سفید روی دندان: یکی از نشانههای اصلی، وجود لکههای سفید روی سطح دندانها است. این لکهها معمولاً به صورت خطی یا قطرهای شکل میگیرند و میتوانند در سطح یک یا چند دندان ظاهر شوند.
- ضعف و آسیب به مینای دندان: فلوروزیس میتواند باعث ضعف و آسیب به مینای دندان شود. این امر میتواند باعث حساسیت دندانها به تحریکات مختلف شود.
چگونه دندان های شفاف را درمان کنیم؟
اگر دندان های شما به علت تحلیل مینای دندان شفاف شده اند، خبر خوب این است که می توانید آن ها را درست کنید. درمان ها و روش های زیادی برای مخفی کردن دندان های شیشه ای وجود دارد.
- لمینت دندانی برای پوشاندن دندان های شفافیکی از بهترین روش ها برای پوشاندن دندان های شفاف گذاشتن لمینت دندان است. لمینت ها پوشش های نازکی هستند که می توانند دندان های شفاف را بپوشانند. لمینت ها از مواد مختلفی ساخته می شوند. بهتر است در مورد مواد و قیمت انواع لمینت ها با دندانپزشک خود مشورت کنید.
- باندینگ دندان برای پوشاندن دندان های شفافیکی دیگر از گزینه ها برای اصلاح دندان های نیمه شفاف، باندینگ دندان است. باندینگ دندان از روکش هایی که برای نواحی آسیب دیده دندان استفاده می شود، ارزان تر است. جنس آنها از مواد کامپوزیتی ساخته می شود. باندینگ ظاهر دندان ها را بهتر می کند و دندان های شفاف شما را پنهان می کند.
- روکش های دندانی برای جایگزینی دندان های شفافدرمان های جایگزین دیگری مثل گذاشتن روکش دندان برای پنهان کردن دندان های شفاف مناسب هستند. در صورتی که مینای دندان به شدت آسیب دیده باشد این گزینه شاید بهترین راه حل ممکن باشد. با روکش ها دندان های شما سفید و سالم به نظر می رسند. روکش ها در مواد مختلفی موجود هستند و شما می توانید با توجه به شرایط و بودجه خود یکی را انتخاب کنید.
- ایمپلنت های دندانی جایگزین دندان های شفافدر صورت تحلیل بیش از حد مینای و یا پوسیدگی دندان ایمپلنت بهترین گزینه است. تاج ها و ایمپلنت های جایگزین شده تغییر نمی کنند و مدت ماندگار بالاتری نسبت به سایر روش های درمانی دارند.
- رمینرالیزاسیون مینای دنداناگر چه از دست دادن شدید مینای دندان قابل ترمیم نیست، اما با رمینرالیزاسیون حرفه ای ممکن است کمی بهبود در دندان ها را مشاهده کنید. این روش شامل استفاده کردن از فلوراید برای تقویت و مقاوم کردن دندان ها در برابر مواد اسیدی است. یون کلسیم در این روش برای بیشتر کردن سرعت بازسازی جذب می شود. هر دندانپزشکی این روش را انجام نمی دهد، بنابراین قبل از امتحان با پزشک خود مشورت کنید.
چگونه می توان از شفاف شدن دندان ها جلوگیری کرد؟
اگر نگران این هستید که دندان هایتان شفاف و شیشه ای شود، می توانید کار های خاصی را برای جلوگیری از این اتفاق انجام دهید. این کار ها شامل عادت های روزانه ای هستند که می توانید برای جلوگیری از دست دادن مینای دندان به زندگی خود اضافه کنید.
- از غذا های اسیدی دوری کنیدیکی از علل اصلی از بین رفتن مینای دندان قرار گرفتن دندان ها در معرض اسید ها است. اگر دندان های شیشه ای دارید، غذاهایی که باید از آن ها دوری کنید مرکبات و نوشیدنی های اسیدی هستند. علاوه بر این از مصرف نوشیدنی های گازدار مانند کولا، نوشابه گازدار و شراب قرمز خودداری کنید.
- رژیم غذایی سالم و کم قندداشتن سبک زندگی سالم نه تنها برای سلامت عمومی بدن خوب است بلکه فواید زیادی هم برای سلامت دهان و دندان دارد. توصیه می شود برای جلوگیری از شفاف شدن دندان ها یک رژیم غذایی سالم و کم قند داشته باشید. در این رژیم غذایی از سبزیجات سبز، میوه های تازه و غذا های بدون قند استفاده کنید، همچنین سعی کنید مصرف چای و قهوه را به حداقل ممکن برسانید.
- داشتن بهداشت دهان و دندان مناسببهترین روش برای پیشگیری از شیشه ای شدن دندان ها رعایت بهداشت دهان و دندان است. با رعایت بهداشت دهان و دندان تا حد زیادی می توانید از تحلیل رفتن مینای دندان جلوگیری کنید. جالب است بدانید که فلوراید از مینای دندان محافظت می کند و فرآیند کانی سازی دندان ها را افزایش می دهد، به همین دلیل استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید برای شستن دندان ها توصیه می شود.
- بدن خود را هیدراته نگه داریدزمانی که بدن هیدراته باشد بزاق دهان بیشتر ترشح می شود. هنگامی که اسید ها به مینای دندان ها آسیب می زنند، بزاق دهان می تواند سرعت آسیب زدن اسید ها به دندان ها را کاهش دهد. بنابراین همیشه بدن خود را هیدراته نگه دارید و به مقدار کافی آب بنوشید تا دندان هایتان شفاف بمانند.
- از خوردن غذا های بسیار داغ و سرد خودداری کنیداگر مینای دندان آسیب شدید دیده باشد، باعث حساسیت دندان ها می شود. زمانی که شخصی حساسیت دارد هنگام خوردن غذا ها و نوشیدنی های خیلی سرد یا خیلی گرم احساس درد می کند. برای جلوگیری از تحلیل بیشتر مینای دندان ها، از مصرف چنین مواد غذایی اجتناب کنید. توصیه می شود برای درمان دندان هایتان با یک دندانپزشک مشورت کنید.
- استرس خود را کم کنیداسترس می تواند تاثیر منفی روی سلامت دهان و دندان داشته باشد. افرادی که اضطراب دارند ممکن است عادت دندان قروچه نیز داشته باشند. عادت دندان قروچه می تواند آسیب جدی به مینای دندان ها وارد کند.
- نحوه مسواک زدن خود را اصلاح کنیدنحوه مسواک زدن شما تاثیر زیادی روی مینای دندان ها دارد. مسواک زدن شدید باعث از بین رفتن مینای دندان ها می شود، بنابراین اگر نمی خواهید دندان هایتان شفاف و مات به نظر برسند از مسواک زدن شدید خودداری کنید.
- دخانیات و نوشیدنی های الکلی مصرف نکنیدیکی دیگر از علل اصلی بیماری های دهان و دندان مصرف سیگار و الکل است. تنباکو سریع تر از هر چیز دیگری که تصور می کنید مینای دندان هایتان را تخریب می کند. مصرف الکل نیر همین تاثیر را دارد. اگر می خواهید دندان های سالم و سفیدی داشته باشید مصرف الکل و تنباکو را کاهش دهید.
آیا مینای دندان بازسازی می شود؟
متاسفانه تحلیل مینای دندان یک فراِیند غیر قابل بازگشت است اما می توانید مینای دندان هایتان را با رمینرالیزاسیون تقویت کنید. در موارد شدید تحلیل مینای دندان، راه حل هایی مثل روکش، باندینگ و گذاشتن تاج دندان جوابگو است.
مینای ضعیف چه شکلی دارد؟
هنگامی که مینای دندان ضعیف می شود لایه زیرین تاج دندان ها در معرض دید قرار می گیرند و دندان ها حالت زرد رنگ پیدا می کنند. همچنین لبه دندان ها ناهموار و تیز می شوند و ممکن است حتی شکل دندان ها نیز تغییر پیدا کنند.
چگونه هیپوپلازی مینای دندان را درمان کنیم؟
هیپوپلازی مینای دندان یک بیماری ارثی است نمی توان آن را به طور کامل درمان کرد. با این حال راه حل های مختلفی برای به حداقل رساندن علائم وجود دارد. از آن جایی که این بیماری شیوع بالایی در کودکان دارد حتما به طور مکرر به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید.
بهترین خمیر دندان برای تقویت مینای دندان چیست؟
هر خمیر دندانی که حاوی فلوراید باشد برای تقویت و محافظت از مینای دندان مناسب است. برای جلوگیری از شفافیت دندان ها می توانید از خمیر دندان هایی که 1000 تا 1500 پی پی ام فلوراید دارند با مشورت پزشک استفاده کنید.
راههای درمان لکه سفید روی دندان
در صورت تشخیص fluorosis، راههای مختلفی برای درمان و مدیریت این بیماری وجود دارد. برخی از راههای درمانی عبارتند از:
- تغییر منبع آب شرب: اگر آب شرب شما حاوی مقدار زیادی فلورید است، تغییر منبع آب ممکن است بهبودی در وضعیت دندانها به همراه داشته باشد.
- استفاده از محصولات دندانپزشکی: دندانپزشک ممکن است محصولاتی را به شما توصیه کند که استفاده از این محصولات میتواند به تقویت مینای دندان و جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کند.
- درمان آسیبهای موجود: اگر لکه سفید روی دندان به آسیب و ضعف مینای دندان شما منجر شده است، دندانپزشک میتواند اقداماتی انجام دهد تا این آسیبها را درمان کند. این اقدامات ممکن است شامل استفاده از پوششهای مینایی و ترمیمهای دندانی باشد.
راههای پیشگیری
به منظور پیشگیری از فلوروزیس و حفظ سلامت دندانها، رعایت موارد زیر میتواند مفید باشد:
- کنترل میزان مصرف فلورید: اگر آب شرب شما حاوی فلورید است، میزان مصرف آن را کنترل کنید تا به حد ایمن برسد.
- بهداشت دهان و دندان مناسب: رعایت بهداشت دهان و دندان، مانند مسواک زدن دو بار در روز و استفاده از محصولات دندانپزشکی مناسب.
- تغذیه مناسب: مصرف مواد غذایی سالم و تنوع در رژیم غذایی میتواند به قوام و سلامت دندانها کمک کند.
سوالات متداول
۱. آیا فلوروزیس قابل درمان است؟ بله، لکه سفید روی دندان قابل درمان است. با مراجعه به دندانپزشک و دریافت راهنماییهای لازم، میتوانید فلوروزیس را مدیریت و کنترل کنید.
۲. آیا میتوان با تغییر منبع آب شرب fluorosis را درمان کرد؟ بله، تغییر منبع آب شرب میتواند در درمان آن موثر باشد. انتخاب آبی که حاوی مقدار کمتری فلوراید است، به بهبود وضعیت دندانها کمک میکند.
۳. آیا فلوروزیس به وراثت بستگی دارد؟ لکه سفید روی دندان به وراثت مرتبط نیست و بیشتر به عوامل محیطی مربوط است. اما وجود سابقه خانوادگی با فلوروزیس میتواند افزایش خطر ابتلا به این بیماری را نشان دهد.
۴. آیا مصرف مکملهای فلورید مفید است؟ مصرف مکملهای فلورید ممکن است در کنترل و پیشگیری از این بیماری دندانی موثر باشد، اما باید به مقدار مصرف و راهنماییهای دندانپزشکی توجه کنید.
۵. آیا فلوروزیس در دوران بارداری تأثیر دارد؟ بله، این مسئله میتواند در دوران بارداری نیز ایجاد شود. بنابراین، برای حفظ سلامت دندانهای خود در این دوره، به بهداشت دهان و دندان خود توجه کنید و در صورت لزوم به دندانپزشک مراجعه کنید