متاسفانه گسترش حجم و چرخش اطلاعات در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در بسیاری از مواقع منجر به انتشار مطالبی بی پایه و اساس و نادرست میشود.
ایمپلنت دندان هم از این دست شایعه ها در امان نمانده است و در برخی از مطالب، افراد آن را یک روش درمانی سرطانزا معرفی کردند! ما در این مقاله از کارینودنت به طور دقیق و جامع به بررسی سوال “آیا ایمپلنت باعث سرطان میشود؟” میپردازیم و تلاش خواهیم کرد تا ابهامات موجود را روشن سازی کنیم
ما سعی کردیم تا در این مقاله (با توجه به شایعات و ادعاهایی که در مورد احتمال بروز سرطان به دلیل کاشت دندان به روش ایمپلنت وجود دارد) موضوع ارتباط بین ایمپلنت دندان و سرطان را بررسی کنیم.
میخواهیم بفهمیم که آیا این ادعاها پایه علمی دارند؟ آیا ایمپلنت دندان واقعا باعث افزایش خطر سرطان میشود؟
آیا ایمپلنت باعث ابتلای فرد به سرطان میشود؟
خیر. در هیچ مقالهی معتبر علمی به موضوع سرطان زا بودن ایمپلنت دندان اشاره نشده است. تحقیقات متعدد در این زمینه، نشان میدهند که ایمپلنت دندان به هیچ وجه سرطان زا نیست.
در یک مطالعهی مروری که در سال ۲۰۲۲ در مجلهی “American Journal of ” منتشر شد، محققان به بررسی ۱۸ مطالعهی علمی پرداختند. محققان در تمام این ۱۸ مقاله به دنبال نشانهای از سرطان زا بودن ایمپلنت بودند. اما هیچ مدرکی مبنی بر افزایش خطر ابتلا به سرطان پس از کاشت ایمپلنت دندان وجود ندارد.
در بخشی از نتیجهگیری این مقاله، نوشته شده است:
نتایج این مطالعه نشان میدهد که هیچ مدرکی مبنی بر افزایش خطر ابتلا به سرطان پس از کاشت ایمپلنت دندان وجود ندارد. بنابراین، میتوانیم نتیجه بگیریم که ایمپلنت دندان یک روش ایمن و موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است.
مطالعات و مقالات مختلف درباره ارتباط ایمپلنت دندان و سرطان
محققان در مقالات زیادی به بررسیهای خود در زمینه ارتباط بین ایمپلنت دندان و سرطان اشاره کردند. مقاله بالا، نتیجهگیری یکی از این تحقیقات بود. شما با جستجوی عبارات ایمپلنت دندان و سرطان در مجلات معتبر علمی، میتوانید به تمام تحقیقات صورت گرفته در این زمینه دسترسی پیدا کنید.
با این حال، ما برای راحتی بیشتر شما، به یکی دیگر از معروفترین و برجستهترین مطالعات در زمینه “ارتباط ایمپلنت با سرطان” اشاره خواهیم کرد.
در مطالعهای که در سال ۲۰۲۱ در مجلهی “Journal of Oral and Maxillofacial Surgery” منتشر شد، محققان به بررسی سابقهی پزشکی ایمپلنت دندان در بیش از ۷ هزار نفر پرداختند. نتایج این مطالعه نشان داد که خطر ابتلا به سرطان در افراد با ایمپلنت دندان در مقایسه با افراد بدون ایمپلنت دندان تفاوتی ندارد.
محققان در نتیجه گیری خود نوشتند:
“خطر ابتلا به سرطان در افراد با ایمپلنت دندان در مقایسه با افراد بدون ایمپلنت دندان تفاوتی ندارد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که ایمپلنت دندان باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان نمی شود.”
احتمال سرطان زا بودن ایمپلنت چقدر است؟
احتمال سرطان زا بودن ایمپلنت دندان بسیار کم است. تحقیقات در زمینه احتمال سرطان زا بودن ایمپلنت دندان، این احتمال را کمتر از ۰.۰۰۰۱۷ درصد نشان میدهد. یعنی بسیار کمخطرتر از هوایی که در روزهای آلوده تنفس میکنیم!
چرا برخی از افراد تصور میکنند که ایمپلنت سرطان زا است؟
تا اینجای مقاله، به اصلیترین توضیحات در خصوص ایمپلنت دندان و سرطان اشاره کردیم. حال نوبت به سوال بعدی میرسد: چرا برخی از افراد تصور میکنند که ایمپلنت سرطان زا است؟ این تفکر اشتباه، معمولا به سه دلیل زیر به وجود میآید:
- شباهت برخی از عوارض جانبی ایمپلنت به سرطان
یکی از دلایل اصلی این تصور اشتباه، شباهت برخی از عوارض جانبی ایمپلنت دندان به سرطان است. به عنوان مثال، التهاب لثه که یکی از عوارض جانبی شایع ایمپلنت است (و میتواند باعث تورم، قرمزی، تغییر رنگ و درد در لثهی آن نواحی شود) شبیه به علائم سرطان دهان است.
این موضوع، علاوه بر ایجاد نگرانی در خود بیمار، منجر به تشخیص اشتباه دندانپزشک در خصوص ابتلای فرد به کارسینومای دهانی (سرطان دهان) نیز خواهد شد. - شایعات و اطلاعات نادرست
شایعات و اطلاعات نادرست نیز میتواند باعث ایجاد این تصور شود. در اینترنت و شبکههای اجتماعی، اطلاعات نادرست زیادی در مورد سرطان زایی ایمپلنت منتشر شده است. این اطلاعات میتواند باعث ایجاد نگرانی در افراد شود. به همین دلیل است که بسیاری از افراد تصور میکنند ایمپلنت دندان سرطان زا است! - عدم آگاهی از تحقیقات انجام شده
بسیاری از افراد از تحقیقاتِ صورت گرفته در مورد سرطانزایی ایمپلنت آگاه نیستند. آنها به شنیدههای خود اکتفا میکنند و به دنبال ادله علمی درباره این تصور بی پایه و اساس نمیگردند. به همین دلیل، علاوه بر اصرار بر این تصور اشتباه، دیگران نیز به اشتباه وا میدارند!
در مجموع، میتوان گفت که تصور سرطان زایی ایمپلنت یک تصور نادرست است.
چگونه مطمئن شویم که ایمپلنت سرطان زا نیست؟
ایمپلنت دندان یک روش ایمن و موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است. ایمپلنتها از دو قسمت اصلی تشکیل میشوند:
- پایه ایمپلنت که در استخوان فک قرار میگیرد.
- اباتمنت به بر روی پایه نصب میشود.
- تاج دندان که روی اباتمنت قرار میگیرد.
- پایه ایمپلنت از جنس تیتانیوم یا راکسالید است. این پایه یک ماده زیست سازگار است و با بدن انسان سازگاری دارد. بنابراین میتوانید مطمئن شوید که خطر ابتلا به سرطان بر اثر استفاده از این پایه، شما را تهدید نمیکند.
چرا سرطان دهان با التهاب لثه در اطراف ایمپلنت اشتباه گرفته میشود؟
برخی مواقع، افراد و حتی پزشکان، تعدادی از نشانهها و عوارض ناشی از التهاب لثه بر اثر نصب ایمپلنت دندان را با نشانههای اولیه سرطان دهان اشتباه میگیرند. زیرا تعدادی از نشانههای التهاب لثه بخاطر ایمپلنت و سرطان دهان مشابه هم هستند. برای مثال، نشانههای زیر در هر دو مورد یکسان است:
- تورم
- قرمزی
- درد
- خونریزی
- زخم
- احساس خارش
با این حال، این دو موضوع تفاوتهای واضحی نیز با یکدیگر دارند. برای مثال:
- سرطان دهان معمولا از یک ناحیه خاص از دهان شروع میشود و به تدریج گسترش مییابد. در حالی که التهاب لثه در اطراف ایمپلنت متمرکز است و در همان نقطه باقی میماند.
- بیماری سرطان دهان معمولا با گذشت زمان بدتر میشود. در حالی که التهاب لثه در اطراف ایمپلنت با شروع درمان مناسب بهبود مییابد.
- سرطان دهان ممکن است باعث ایجاد تورم در غدد لنفاوی گردن شود. اما التهاب لثه هیچ ارتباطی به ایجاد تورم در غدد لنفاوی ندارد.
جمع بندی نهایی
با توجه به کلیه بررسیهای صورت گرفته در زمینه ارتباط ایمپلنت دندان با سرطان دهان و سایر سرطانها، میتوانیم به قطعیت بگوییم که ایمپلنت کردن دندان، هیچ ارتباطی با احتمال ابتلا به سرطان ندارد.
پس در صورت نیاز به جایگزینی دندان یا دندانهای از دست رفته خود، میتوانید بدون ترس و نگرانی به دندانپزشکی مراجعه و نسبت به کاشت دندان برای خود اقدام نمایید.
سوالات متداول در خصوص ارتباط ایمپلنت دندان با سرطان
- آیا ممکن است تشدید عوارض و عفونتهای ناشی از ایمپلنت باعث ایجاد سرطان شود؟
خیر. زیرا منشا بیماری سرطان، عفونت و باکتری نیست. لذا تشدید عفونت در ایمپلنت دندان نمیتواند منجر به ایجاد سلولهاس سرطانی در افراد شود. - آیا سرطان میتواند دلیل عدم موفقیت ایمپلنت باشد؟
بله. ابتلا به بیماری سرطان و یا قرار گرفتن در معرض شیمی درمانی، میتواند یکی از دلایل شکست در ایمپلنتها باشد. - آیا جراحی پیوند استخوان در ایمپلنت سرطانزا است؟
در صورتی که استخوان فک فرد، استحکام کافی برای قرارگیری پایه ایمپلنت را نداشته باشد، باید جراحی پیوند استخوان صورت بگیرد. این جراحی صرفا به منظور افزایش استحکام استخوان صورت میگیرد و منجر به ابتلای فرد به سرطان نخواهد شد.