What-is-a-dental-autoclave

اتوکلاو ؟ 3 روش عیب یابی دستگاه اتوکلاو

آنچه در این مقاله می خوانید

دستگاه اتوکلاو یک دستگاه ضروری برای استریل‌کردن لوازم و ابزارهای دندانپزشکی است که داشتن آن برای هر کلینیک دندانپزشکی لازم است. این دستگاه هم همانند سایر دستگاه‌های دیگر با خطاها و ایرادات متفاوتی مواجه می‌شود. دانستن علت این خطاها به ما کمک می‌کند تا این دستگاه را بهتر بشناسیم و در صورت توانایی، خودمان آن را تعمیر کنیم. در این مقاله به بررسی مشکلات رایج دستگاه‌های اتوکلاو، روش‌های عیب‌یابی و نگهداری این دستگاه و همچنین معرفی بهترین برندها و نکات خرید اینترنتی خواهیم پرداخت. این مقاله با استفاده از منابع معتبر و داده‌های علمی به شما کمک می‌کند تا دستگاه اتوکلاو خود را به بهترین شکل مدیریت و نگهداری کنید.

دستگاه اتوکلاو چیست؟

قبل از هر چیزی اجازه دهید به این سؤال پاسخ دهیم که دستگاه اتوکلاو چیست؟ دستگاه اتوکلاو دستگاهی است که برای استریل‌کردن تجهیزات دندانپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه به کمک بخار فشار بالا به ضدعفونی و استریل کردن وسایل می‌پردازد. دستگاه اتوکلاو به طور گسترده در بیمارستان‌ها، درمانگاه‌های دندانپزشکی، آزمایشگاه‌ها و صنایع داروسازی برای ازبین‌بردن میکروارگانیسم‌ها و تضمین بهداشت وسایل استفاده می‌گردد.

دستگاه اتوکلاو به منظور استریل کردن تجهیزات پزشکی با فشار و بخار آب مورد استفاده قرار گرفته و دما را تا ۱۰۰ درجه سانتی گراد بالا می برد. در چنین دمایی، فشار بخار از فشار اتمسفری بالاتر رفته و شرایط برای استریل کردن تجهیزات بهینه می شود. به طور عمومی تمامی موارد عفونی مانند عوامل بیولوژیک آلوده، سلول های انسانی، حیوانی و گیاهی، محصولات خونی و … توسط دستگاه اتوکلاو استریل می شوند.

برای کار با دستگاه اتوکلاو لازم است ابتدا در سینی آن آب ریخته شود. سینی باید تا قسمت Max علامت گذاری شده پر شود و سپس سر جای خود قرار داده شود. اگر میزان آب آن کم باشد دستگاه اخطار می دهد. سپس تجهیزات مورد نظر در محفظه دستگاه قرار داده می شوند و درب بسته می شود. در این حالت باید مدت زمان استریل شدن مشخص شده و دکمه On فشرده شود. پس از آغاز کار دستگاه، فشار و دمای محفظه تا میزان مورد نظر بالا می رود. این دستگاه تبدیل آب به بخار را به دو شکل انجام می دهد:

 

  1. در حالت اول آب مستقیما وارد محفظه شده و توسط المنت های دستگاه گرم می شود. سپس در دمای ۱۰۰ درجه تبخیر می شود.
  2. در حالت دوم آب اول وارد مولد بخار می شود و پس از تبخیر شدن وارد محفظه دستگاه می گردد.

 

لازم به ذکر است که هوای درون دستگاه باید کاملا با بخار آب جایگزین شود در غیر این صورت هوای باقی مانده اجازه ورود بخار به سیستم را نمی دهد. زمان استریل شدن تجهیزات از هنگامی در نظر گرفته می شود که دمای کل دستگاه به میزان مورد نظر رسیده باشد. پس از پایان کار دستگاه، چراغ گرمکن آن که از نوع LED است خاموش می شود و عبارت End of sterile بر روی نمایشگر دستگاه نمایان می گردد. با فشردن دکمه Power باید دستگاه خاموش شده و سپس  شیر تخلیه بخار آن باز شود تا بخار کاملا خارج شود و فشار به صفر برسد. در این حالت امکان باز کردن درب دستگاه وجود دارد.

دستگاه اتوکلاو دستگاهی است که برای استریل‌کردن تجهیزات دندانپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه به کمک بخار فشار بالا به ضدعفونی و استریل کردن وسایل می‌پردازد.

دستگاه اتوکلاو دستگاهی است که برای استریل‌کردن تجهیزات دندانپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه به کمک بخار فشار بالا به ضدعفونی و استریل کردن وسایل می‌پردازد.

پیشنهاد خرید

کامپوزیت گرادیا Composite Gradia GC

تومان2,100,000 تومانخرید کنید

اجزای دستگاه اتوکلاو:

  • سیستم کنترل: این سیستم پارامترهای اصلی دستگاه اتوکلاو یعنی دما، زمان و فشار را تنظیم کرده و عملکرد دستگاه را برنامه ریزی می کند. علاوه بر این باعث می شود دریچه ها و اجزای مختلف دستگاه با توالی خاصی باز و بسته شوند.
  • محل قرار دادن ظروف: ظروف در محفظه دستگاه قرار داده می شوند و در اطراف آن ها لوله هایی وجود دارد که با بخار آب پر شده اند و گرمای مورد نیاز دستگاه را تامین کرده و دما را یکنواخت می کنند.
  • تله بخار: زمانی که بخار آب دستگاه به مایع تبدیل می شود باید از سیستم خارج شود در غیر این صورت سرعت انتقال گرما را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث کاهش کارایی سیستم می شود. این مایعات اضافی با استفاده از دام یا تله بخار خارج می شوند.
  • سوپاپ اطمینان: مقاومت و ایمنی دستگاه از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر این نباید برای کاربر خطری داشته باشد. این ایمنی با استفاده از سوپاپ اطمینان که یک شیر ایمنی است و فشار را کنترل می کند تامین می شود. سوپاپ، در صورت بالا رفتن بیش از حد فشار یا دما، مقداری از فشار و دمای دستگاه را کم می کند.
  • سیستم خلاء: پمپ خلاء دستگاه هوا را خارج کرده و باعث ایجاد خلاء در محفظه می شود.
  • تولید کننده بخار: این قسمت در زیر دستگاه قرار دارد و آب را گرم و تبخیر می کند.
  • خنک کننده میعانات: پساب های دستگاه که شامل هوا، بخار و میعانات می باشند باید وارد فاصلاب شوند و برای جلوگیری از آسیب به لوله کشی فاضلاب لازم است دمای این پساب ها به کمتر از ۶۰ درجه برسد. این کار به عهده قسمت خنک کننده میعانات می باشد.

انواع کلاس اتوکلاو:

با توجه به نوع ابزار دستگاه اتوکلاو به سه کلاس N، S و B تقسیم بندی می شود. این طبقه بندی به منظور صحت عملکرد استریلیزاسیون با توجه به نوع وسایل صورت می گیرد.

کلاس N: بر اساس استاندارد اتوکلاو قادر است ابزارآلات جامد بدون پوشش را استریل کند. بدین ترتیب تضمینی برای استریل وسایل پوشش دار(اعم از پارچه یا کاغذ های مدیکال) و نیز وسایل حفره دار وجود ندارد. این کلاس فاقد پمپ خلا است.

کلاس S: وسایلی که در این اتوکلاو می توان استریل کرد توسط کارخانه سازنده مشخص می شود. این اتوکلاو می تواند ابزارآلات بدون پوشش جامد یا پوشش دار جامد، مواد نساجی مثل پارچه، گاز تک لایه و وسایل حفره دار کلاس B را استریل کند. اتوکلاو کلاس S می تواند با پمپ خلا یا بدون آن تجهیز شود و به طور قطع دارای سیکل خشک کن است.

کلاس B: این اتوکلاو می تواند انواع ابزارهای پوشش دار جامد و بدون پوشش، مواد نساجی و ابزارهای حفره دار را استریل کند. اتوکلاوهای کلاس B دارای پمپ خلا قدرتمندی است که می تواند تا حدود ۰/۹- بار خلا ایجاد کند.

 

عواملی که بر استریل کردن بخار تاثیر می گذارد عبارتست از: بخار اشباع، حرارت و زمان. این مواد را می توان در معرض بخار در چرخه حرارتی مجزا قرار داد اما این روش استریل کردن تاثیر کمتری نسبت به در معرض قرار دادن متناوب مواد در سه چرخه و طی سه روز دارد که ممکن است باعث کشته شدن تمام اشکال و فرم های رویشی میکروب ها شود. نسل های امروزی دستگاه اتوکلاو دارای سه مرحله عملیاتی قبل از خلا، استریل و بعد از خلا هستند.

 

اتوکلاوها از نظر شکل ظاهری و کاربرد دارای سه نوع رومیزی، ایستاده و بیمارستانی هستند. اتوکلاوهای رومیزی دارای درب از رو به رو هستند و بیشتر در مطب های دندانپزشکی، کلینیک ها و اتاق های عمل کاربرد دارند. این اتوکلاو ها در حجم هایی مانند ۲۳ و ۳۰ لیتری ساخته می شوند.

 

اتوکلاو های ایستاده ظاهری شبیه به زودپز دارند که درب آن از بالا باز می شود. این اتوکلاوها بیشتر در آزمایشگاه ها کاربرد دارند و درمقایسه با مدل رومیزی قیمت مناسب تری دارند. اتوکلاوهای بیمارستانی درب از رو به رو دارند اما در حجم های بزرگ از ۱۳۰ لیتر به بالا ساخته می شوند و برای استفاده در بیمارستان ها و مراکز درمانی بزرگ مفید هستند.

 نحوه‌ی عملکرد اتوکلاو

همان‌طور که اشاره کردیم دستگاه اتوکلاو با استفاده از بخار اشباع شده در فشار بالا دما را به مرزی می‌رساند که تمامی باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها و اسپورها همگی از بین می‌رود. دستگاه اتوکلاو در ۴ مرحله متفاوت به ضدعفونی‌کردن می‌پردازد.
مرحله پیش خلأ

ابتدایی‌ترین مرحله در دستگاه اتوکلاو مرحله پیش خلأ است در این مرحله دستگاه از هوای موجود تخلیه شده تا بخار بتواند به طور یکنواخت به‌تمامی سطوح نفوذ کند.

ورود بخار

در این مرحله بخار اشباع شده به درون محفظه وارد می‌شود و دما چیزی بین ۱۲۱ تا ۱۳۴ درجه سانتیگراد می‌شود.

حفظ فشار بخار

بخار، تحت فشار بالا برای مدت مشخص (معمولاً بین ۱۵ الی ۳۰ دقیقه) نگه داشته می‌شود تا تمامی عوامل بیماری‌زا نابود شود

تخلیه بخار

در این مرحله بخار به‌آرامی تخلیه شده و محفظه خشک می‌شود تا از زنگ‌زدگی و آسیب به تجهیزات جلوگیری گردد.

ارورهای رایج اتوکلاو

حال که با دستگاه اتوکلاو و انواع آن آشنا شدیم به بررسی ارورها یا خطاهای رایج این دستگاه می‌پردازیم. دستگاه اتوکلاو به دلیل پیچیدگی و استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته که دارد ممکن است با خطاهای مختلفی مواجه شود در این بخش به بررسی رایج‌ترین ارورها و معنای آن می‌پردازیم. همچنین تلاش می‌کنیم تا با زبانی ساده راه حل‌هایی را برای مواجهه با این خطاها به شما ارائه دهیم. در ابتدا سه خطای رایج دستگاه اتوکلاو را بررسی می‌کنیم:

ارورE001 : نقص در دمای اتاقک

نقص در دمای اتاقک و یا عدم بالارفتن دمای اتوکلاو اروری است که در هر دستگاه اتوکلاو ممکن است نمایش داده شود. این نقص به چند دلیل متفاوت می‌تواند نشان داده شود:

  • ایراد در المنت حرارتی: یکی از دلایل بالانرفتن دما در دستگاه اتوکلاو، نقص در المنت حرارتی است. برای رفع این مشکل باید در ابتدا به بررسی المنت دستگاه بپردازید و اگر اطمینان حاصل کردید که المنت ایراد دارد المنت دستگاه را تعویض کنید.
  • مشکل در سنسور دما: یکی دیگر از عواملی که منجر به بالانرفتن دمای دستگاه می‌شود، نقص در سنسور دما است. در این شرایط به بررسی سنسور دما پرداخته و درصورتی‌که ایراد داشت آن را تعویض کنید.
  • انسداد مسیر بخار: مسدودشدن مسیرهای بخار هم یکی از دلایلی است که می‌تواند منجر به عدم بالارفتن دمای اتوکلاو شود. مسیرهای بخار را را بررسی کرده و آن‌ها را تمیز کنید تا بخار به‌درستی در جریان باشد.

ارورE002: مشکل در فشار بخار

یکی دیگر از مشکلات رایج دستگاه‌های اتوکلاو مشکل در فشار بخار است . در این شرایط دستگاه شما بخار را با فشار اندکی تولید کرده و به‌درستی عمل استریلیزاسیون را انجام نمی‌دهد. علت احتمالی این ایراد نشتی در سیستم‌های فنی است.  برای رفع این مشکل، شما می‌توانید واشرهای دستگاه را چک کرده و درصورتی‌که ایراد داشتند آنها را تعویض کنید.

ارور E003: خطای سنسور دما

ارور E003 معمولاً به مشکل در سنسور دما اشاره می‌کند. این مشکل می‌تواند ناشی از خرابی سنسور دما، ایراد در اتصالات آن و یا حتی نقص در برد الکترونیکی دستگاه باشد. برای رفع این مشکل ابتدا دستگاه را خاموش کرده و سپس سنسور دما را بررسی کنید و مطمئن شوید که به‌درستی در جای خود قرار دارد. تمیزکردن سنسور دما و بررسی کابل‌ها و اتصالات و همچنین تست سنسور دما می‌توانند راه‌حل‌های موثری برای رفع این ارور باشند.

در نهایت اگر سنسور دما را تعویض کردید و همچنان با این خطا مواجه شدید برد الکترونیکی را بررسی کنید. در اکثر مواقع این ارور از بین می‌رود.

فراموش نکنید که پس از انجام تعمیرات دستگاه را ریست کرده و از عملکرد درست آن مطمئن شوید.

جدول مشکلات احتمالی دستگاه اتوکلاو

علاوه بر خطاهایی که در بالا به آنها اشاره کردیم مشکلات رایج دیگری هم هستند که ممکن است با آنها مواجه شوید. جدولی را برای شما طراحی کردیم تا به‌راحتی مشکل خود را در آن پیدا کرده و به بررسی و رفع مشکلات دستگاه اتوکلاو بپردازید

بهترین برندهای دستگاه اتوکلاو

انتخاب یک برند معتبر می‌تواند نقش مهمی در عملکرد و دوام دستگاه اتوکلاو شما داشته باشد در این بخش به معرفی بهترین برندهای موجود در بازار می‌پردازیم:

Tuttnauer

این برند در میان برندهای موجود در بازار به کیفیت بالا  و قابلیت‌های زیاد معروف است.

  Midmark

برند میدمارک انتخابی محبوب در میان دندانپزشکان است. این برند کارایی بسیار بالا و همچنین خدمات پس از فروش خوبی دارد.

SciCan

این برند یکی دیگر از برندهای معروف در زمینه‌ی تولید دستگاه اتوکلاو است. طراحی کاربرپسند و همچنین استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا این برند را در میان رقبا متمایز کرده است.

خرید اینترنتی دستگاه اتوکلاو

خرید اینترنتی تفاوت‌های زیادی با خرید حضوری دارد. برای داشتن تجربه‌ای بهتر در این زمینه بهتر است به چند مورد مهم توجه داشته باشید تا بتوانید خریدی موفق داشته باشید

 انتخاب فروشگاه اینترنتی معتبر

اصلی‌ترین ملاک در خرید اینترنتی انتخاب فروشگاه اینترنتی معتبر است؛ چراکه هنگام خرید از فروشگاهی معتبر از اصالت کالا مطمئن هستید.

فروشگاه اینترنتی کارینودنت تمامی محصولاتش را از نظر اصالت تضمین کرده است. شما می‌توانید تمامی محصولات و ابزارهای موردنیاز دندانپزشکی خود را از سایت تجهیزات و مواد دندانپزشکی کارینودنت خریداری کرده و در سریع‌ترین زمان ممکن آن‌ها را تحویل بگیرید.

بررسی مشخصات فنی

دستگاه‌های اتوکلاو مشخصات و ویژگی‌های متفاوتی دارند که هر کدام برای موقعیت‌ها و شرایط متفاوت طراحی شده‌اند. قبل از خرید اینترنتی اتوکلاو حتماً مشخصات فنی دستگاه را بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که دستگاه انتخابی با نیازهای شما مطابقت داشته باشد.

خواندن نظرات کاربران

یکی از مواردی که به خرید اینترنتی شما کمک خواهد کرد خواندن نظرات کاربرانی است که قبل از شما دستگاه را خریداری کرده‌اند. استفاده از نظرات و تجربیات سایر خریداران به شما برای تصمیم‌گیری بهتر کمک خواهد کرد.

 انواع اتوکلاو

اتوکلاوهای انواع متفاوتی دارند. هریک از این دستگاه‌ها برای استفاده در مکان متفاوتی طراحی شده اند. بهتر است هنگام انتخاب اتوکلاو مورد نظر، معیارهای اصلی خود را در نظر گرفته و بعد دست به انتخاب بزنید. در اینجا به معرفی سه مورد از اتوکلاوهای مختلف خواهیم پرداخت.

 اتوکلاوهای رومیزی

این نوع اتوکلاو برای مطب‌های دندانپزشکی و درمانگاه‌های کوچک مناسب است و ظرفیت چندان زیادی ندارد.

 اتوکلاوهای بیمارستانی

اتوکلاوهای بیمارستانی ظرفیتی بالا دارند و می‌توانند حجم زیادی از تجهیزات پزشکی را استریل کنند.

 اتوکلاوهای آزمایشگاهی

اتوکلاوهای آزمایشگاهی معمولاً در تحقیقات علمی و برای استریل کردن وسایل آزمایشگاهی و محیط‌های کشت استفاده می‌شوند.

استفاده‌ی بهینه اتوکلاو با شناخت مشکلات و راه‌حل‌ها

هرچقدر هم که در هنگام خرید دستگاه اتوکلاو دقت کنیم باز هم ممکن است که با مشکلاتی روبه‌رو شویم. در این مقاله تلاش کردیم تا با عیب‌یابی دستگاه اتوکلاو و بررسی تمامی مشکلات احتمالی به شما در استفاده‌ی بهینه از دستگاه اتوکلاو کمک کرده باشیم. فراموش نکنید که مشورت با تکنسین متخصص می‌تواند در اکثر مواقع بهترین راه‌حل باشد.

مشکل علت احتمالی روش رفع مشکل
توقف چرخه‌ی استریلیزاسیون خرابی برد الکترونیکی، نقص در سنسور دما یا فشار بررسی و تعویض سنسورهای معیوب و همچنین بررسی برد الکترونیکی
مثبت‌شدن اندیکاتور بیولوژی نامناسب‌بودن اندیکاتور بیولوژی، ناکافی‌بودن دما یا فشار در طول چرخه، بارگذاری نامناسب دستگاه تعویض اندیکاتور بیولوژی، بررسی و تنظیم دما و فشار دستگاه، اطمینان از صحیح‌ بودن بارگذاری تجهیزات در اتوکلاو
بیش‌ از حد بودن فشار بخار نقص در شیرهای فشار یا سیستم کنترل فشار، بارگذاری زیاد دستگاه و عدم کالیبر بودن بررسی و تعویض مجدد یا تعویض شیرهای فشار و سیستم کنترل فشار، کم‌کردن بارگذاری دستگاه و کالیبرکردن آن.
مرطوب ماندن وسایل نقص در دریچه‌ی بخار، بارگذاری بیش از حد و تراز نبودن دستگاه دریچه‌ی بخار را بررسی کنید، حجم بارگذاری دستگاه را کاهش دهید و دستگاه را تراز کنید.
عدم‌نمایش پایان چرخه‌ی استریلیزاسیون توسط نشانگر نقص در سیستم الکترونیکی، خرابی نمایشگر، بارگذاری بیش از حد، نقص در دریچه‌ی بخار، کافی‌نبودن زمان استریلیزاسیون، نقص در سنسورهای دما و فشار،باقی‌ماندن هوا داخل اتاقک بررسی اتصالات الکتریکی، تعمیر یا تعویض نمایشگر، کاهش حجم بارگذاری، چک‌کردن درچه‌ی بخار و تعمیرکردن آن،تنظیم‌کردن زمان استریلیزاسیون با نوع چرخه، تعمیر سنسورهای دما و فشار و کاهش بارگذاری برای در جریان‌ بودن بخار
نشتی بخار از درب خرابی یا فرسودگی واشر درب تعویض واشرهای درب و اطمینان از درست بسته‌شدن درب
عدم بازشدن درب پس از اتمام کار نقص در سیستم قفل درب، فشار داخلی بالا بررسی، تعمیر یا تعویض سیستم قفل درب؛ اطمینان از تخلیه‌ی کامل فشار پس از اتمام چرخه
عدم قفل‌شدن درب اتوکلاو خرابی قفل درب، عدم تراز بودن قفل، ایراد در کابل‌ها تنظیم و یا تعویض قفل درب، اطمینان از تراز بودن درب و چک‌کردن کابل‌ها
در خلأهای اولیه میزان خلأ به حد استاندارد نمی‌رسد نقص در پمپ خلأ، نشتی هوا در سیستم بررسی، تعمیر یا تعویض پمپ خلأ، بررسی و تعمیر نشتی‌ها در سیستم

 

سبد خرید
برای دیدن محصولاتی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
فروشگاه
حساب من
لیست علاقه مندی ها
0 مورد سبد خرید